Onlangs zat een relatie van Yppah een uur vast in de lift in ons pand ‘Creative Industries Building No 1’. Bijgaand een dienstmededeling & relaas van een avont-uur in de lift.

Foto’s: 2011, Sander Mulder, Yppah [licentie CC-BY-SA]

Deze lift biedt op willekeurige momenten ongeveer 1 uur meditatie aan voor niets

 

[oftewel hij blijft soms letterlijk hangen]

 

Er wordt aan gewerkt door Sophies en NS Poort [eigenaar gebouw] om deze feature weer uit te zetten

 

Er is een trap naar boven

 

Als je toch in de lift stapt

Neem voor de komende weken te allen tijde een mobieltje mee

 

[met beetje batterij niveau…]

 

groet,

 

Sander Mulder, Yppah, 022

dd. 30.03.2011

 

[voor een relaas van een ervaringsdeskundige kan ik je doorverbinden met een relatie van Yppah]

Het relaas van Elz:

De lift ingestapt. Waarom? Niet omdat ik omhoog moest, maar omdat ik mij vergiste. Ik ging dus weer omlaag. Té laag. 20 centimeter te laag.

Die zware deuren krijg je niet opengeduwd en het luikje zit hoger dan ik ben. Was het wel een luikje? En dan nóg. Dan zit je boven op een vastgelopen lift. In een donkere schacht.

Na de alarmknop, die kennelijk niemand in beweging zet, de mobiel maar gepakt. Ojee, bijna leeg. Zachtjes ademen en zachtjes praten. Scheelt dat batterijen?

“Hebt u hart- en vaatklachten? Hebt u claustrofobie? Bent u gezond? Geen suikerziekte? Kunt u elk moment dood neervallen? Nee?? Zeker weten van niet? Oké. De monteur komt over een uurtje bij u. Als u wel bijna dood gaat, bellen we gelijk de brandweer hoor. U zegt het maar.”

Lieve vrouw, daar in Amersfoort. Snapt het helemaal !

Hoe goed bekijkt een mens een lift?

 • Er zit een spleet tussen de deuren waardoor een rietje gestoken kan worden, bij opkomende dodelijke dorst.
 • Als er nu brand uitbreekt, dan ben ik als eerste dood. Want de brandweer gaat eerst de lopende mensen redden. Weten zij veel, niemand mag dan de lift in.
 • Ik heb een kouwe kont, want de vloer is van staal. Door de spleet van de deur kunnen wel kartonnen platen geschoven worden. En een paar hele dunne dekentjes.
 • Gelukkig hangt er wat leesvoer aan de wanden. En wat kijkplezier.
 • oeHoeH Hoe lang kan ik zonder lekkere vette hap. Een patatje past niet door die deurspleet. Eén voor één dan maar, en dan hele dunne franse frietjes zonder mayo, want dat blijft achter de spleet kleven. Jammer. Als het echt lang duurt, dan maar cup-a-soup, door dat rietje.
 • Ha, gelukkig heb ik nog een afgeklHa, gelukkig heb ik nog een zeer versleten half rolletje drop in mijn tas, tussen de lege batterijen die ik weg wil doen. Beetje vies, maar toch lekker.
 • Zou je mogen roken in een vastgelopen lift Zal ik een sjekkie opsteken? Of gaat er dan alarm. Maar niet doen. Is ook een beetje erg pauperig als ze me komen bevrijden. Zo’n blauwgestoomde lift.
 • Zouden ze me missen?
 • Hoe lang duurt een uur? Of een uurtje. Is een uurtje korter dan een uur?
 • Als een liftkabel breekt, schijn je omhoog te schieten, in plaats van te vallen.
 • Als ik nou moet plassen, dan kan ik een plastic zakje vragen en velletjes papier. Dan hang ik dat dekentje voor de raampjes. Maar behelpen is het wel. En waar laat ik dan dat zakje pies. Ik denk niet na over poep. Ik heb ook tape nodig trouwens, om dat dekentje vast te plakken. Want de deuren zijn van staal en helemaal zonder uitsteeksels. Zouden ze me dan horen?
 • Zou ieder mens minstens één keer in zijn leven in een lift vastzitten?
 • Godzijdank ben ik alleen. Stel je voor dat er een lul of een trut bij me zat. Of een ouwehoer.
 • Ik ben een beetje moe, want ik ging gisterenavond veel te laat naar bed. Echt veel te laat. Weet je wat? Ik ga even slapen. Dan is dat uurtje zó om.
 • Ik doe mijn ogen dicht, zittend tegen de wand, met een kouwe kont en soes weg. Slapen kan overal.

Dan hoor ik de monteur aankomen. Met een ratelend karretje. Hij heeft een soort inbussleutel en maakt in één seconde de deur open. Ik stap elegant naar buiten, uitgerust. Ik zeg dat hij die sleutel hier aan een haakje moet hangen, want dat scheelt een hoop heen en weer-gerij. Maar daar kan hij niet aan beginnen. Nee. Die lui van dat gebouw moeten investeren. In de lift. Altijd de sluitpost.

Ach, ik vind van niet. Ik heb een prachtig avont-uur beleefd. En wanneer kun je nou eens zo ongebreideld niks doen? Nooit toch zeker?

Elz