Waarom doet een bedrijf als Yppah mee aan Open Dagen met vooral kunstenaars?

Afgelopen weekend organiseerde de Utrechtse creatieve broedplaats ‘Concordia Creative Industries Building Nr 1‘ haar jaarlijkse Open Dagen. Ik doe vrijwel altijd mee samen met dit maal 24 andere kunstenaars, designers, etc. Wat zoek en vind ik tijdens die Open Dagen en waarom denk ik succes te halen als ondernemer met deelname aan dagen die vooral kunstminnende particulieren aantrekken?

Foto’s: 2011, Sander Mulder, Yppah [licentie CC-BY-SA]

Nieuwsgierige mensen zijn Yppah’s mogelijke klanten

Ik ervaar in de praktijk dat één karaktereigenschap de meer dan 600 bezoekers afgelopen weekend verenigt: nieuwsgierigheid. Laat dat nou net een kwaliteit zijn die ik in mijn opdrachtgevers waardeer. Van de naar schatting 50 mensen die mijn kantoor bezocht hebben, heb ik zeker 7 mensen gesproken waarmee ik op korte termijn een toekomstige zakelijke relatie kan opbouwen voor mijn bedrijf Yppah omdat ze aan mijn ‘vage’ ethische criterium voldoen: klanten van Yppah moeten maatschappelijke winst nastreven.

Verder heb ik een aantal jongeren gesproeken die ook nieuwsgierig zijn; een welkome aanvulling van het Yppah netwerk van jongeren: CreatingCapacity. Al met al een ‘conversion rate’ waar menig standhouder in de Utrechtse Jaarbeurs stikjaloers op zal zijn: meer dan 10% ‘leads’! Deelname aan de Open Dagen in 2006 leverde Yppah in 2007 bijvoorbeeld een telefoontje op dat leidde tot de mooiste opdracht van dat jaar: co-design en co-creatie van een nieuwe ‘vakbond’ in opdracht van FNV Bondgenoten.

Voor de cultuurcritici ter rechter zijde van het politieke spectrum: deze Open Dagen werden door niemand gesubsidieerd of gesteund behalve de deelnemende bedrijven en kunstenaars.

Tot slot geven de Open Dagen aan het pand altijd ‘schwung’ en momentum en versterken ze doorgaans de interne contacten en relaties in het pand of zetten de verhoudingen juist op scherp. De eigenlijke reden waarom we de Open Dagen organiseren is natuurlijk te zien op onderstaande foto…